Wat zijn de beste sfeerlampen voor in de woonkamer? 4 tips

De woonkamer is de plek in jouw huis waar je waarschijnlijk het meeste tijd doorbrengt. Het vormt samen met de keuken de centrale plek in huis. Licht is zeker hier erg belangrijk. Natuurlijk licht, maar ook verlichting. Elke vorm van verlichting is in feite sfeerverlichting. In dit artikel nemen we 3 tips met je door welke sfeerlampen het beste voor in je woonkamer zijn. 

Tip 1: maak een lichtplan voor je woonkamer

Hoe je de beste sfeerlampen kiest voor in de woonkamer? Begin bij stap 1: maak een lichtplan. Maak een plattegrond van de ruimte en geef hierop aan waar je je verlichting wilt aanbrengen. Misschien dat hoekje bij de bank? Of op je tv-meubel? Boven de eettafel wil je ook lampen waarschijnlijk. Door dit alles in kaart te brengen weet je hoeveel lichtpunten op welke plek en voor welke functie je verlichting nodig hebt.

Je kan de verlichting in je woonkamer opdelen in drie delen: 

  • Basisverlichting:  hiermee  verlicht je de volledige woonkamer
  • Functionele verlichting: voor als je een boek aan het lezen ben of nog even doorwerkt in de avonduren. Goed licht is ook hier essentieel. Het beste kies je voor een tafellamp, hanglamp of een richtbare vloerlamp. 
  • Sfeerverlichting: maakt je woonkamer knus en gezellig. Met sfeerlicht kun je het beste ontspannen na een lange (werk)dag

Tip 2: bedenk hoeveel lampen je nodig hebt in de woonkamer

Je weet dankzij je lichtplan hoeveel lampen je ongeveer nodig hebt. Althans, hoeveel lichtbronnen. Maar het type armatuur bepaalt eigenlijk vooral hoeveel sfeerlampen je in de woonkamer nodig gaat hebben. Kies je bijvoorbeeld voor een plafondlamp, dan heb je minder lampen nodig om de gehele ruimte goed genoeg te verlichten. Omdat deze meer algemeen licht geeft. Wil je sports? Dan heb je weer meerdere lampen nodig. Dit omdat spots gebundeld licht geven. 

Ook de functies van de verschillende gedeelten in de woonkamer is bepalend voor welke verlichting er het beste past. Je ziet: het is dus erg afhankelijk van jouw ruimte hoeveel lampen je in totaal nodig hebt om je woonkamer perfect te verlichten.

Tip 3: pas je verlichting aan op je woonstijl

Wellicht een open deur: pas je sfeerlampen aan op de stijl van je woonkamer. Je huis ademt jouw eigen unieke persoonlijke stijl en smaak. Heb je gekozen voor een minimalistische woonkamer? Of eerder een landelijke of Scandinavische stijl? Dan is het juist heel mooi als je de verlichting hierop aanpast. In het voorbeeld van een landelijke woonkamer zou je kunnen kiezen voor een touwlamp met stekker. Of een rotan hanglamp. Ben je meer van het minimalistische of industriĆ«le? Dan is een houten tafellamp net iets voor jou. Met een Scandinavisch interieur kan je ook alle kanten op! 

Tip 4: gebruik LED als sfeerlampen voor je woonkamerLED-verlichting is tegenwoordig als sfeerlampen voor in de woonkamer. Bovendien is LED natuurlijk erg duurzaam en daarom een energiezuinige oplossing. Het gaat ook lang mee. Allemaal pluspunten dus. Met LED profiteer je van een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. Je hoeft het dus niet snel te vervangen.