3 redenen waarom je je dakgoot regelmatig moet schoonmaken

Het schoonmaken van de dakgoot is niet de leukste klus, maar wel een noodzakelijke. Vergeet je dit of stel je het te lang uit? Dan kunnen zich allerlei problemen voordoen met vervelende gevolgen. Wacht daarom niet tot de dakgoot voor moeilijkheden gaat zorgen en plan een middag voor deze schoonmaaktaak in. Hoewel het soms wat geld of moeite kost, levert het wel enkele voordelen op.

1. Voorkomt verstopping en overstroming

Wanneer de bomen beginnen te verkleuren en hun blad laten gaan, wordt het schoonmaken dakgoot prioriteit. Gevallen gebladerte verzamelt zich namelijk samen met takken, mos en ander vuil in je dakgoot. In eerste instantie is dit niet zo’n probleem, maar naarmate de massa toeneemt kan het water moeite krijgen met het vinden van een weg naar beneden. De druk die hierdoor ontstaat kan onder meer zorgen voor lekkage, vochtplekken, verzakking en beschadiging van de gevel. Het opknappen hiervan kost al gauw een flinke duit, dus wees alert op verstopping en overstroming.

2. Houdt de regenpijp schoon en leeg

Niet alleen de dakgoot kan vervelende problemen veroorzaken, ook een verstopte regenpijp kan overlast geven. Als het water niet meer naar beneden kan stromen, blijft het veelal op het dak liggen met lekkage als gevolg. Besteed bij het schoonmaken van de dakgoot dus ook zeker tijd aan het vrijmaken van de regenpijp. 

Zit er iets in de regenpijp vast? Overweeg dan eens om vakmensen in te huren. Vaak ben je verder van huis als je per ongeluk iets beschadigt. Ook kunnen zij je vaak goed informeren over het aanbrengen van eventuele dakgootbescherming. Dit kost soms wat geld, maar het bespaart je vaak kosten op de lange termijn.

3. Scheelt reparatiekosten

Naast lekkage, vochtschade en verzakking kan een verstopte dakgoot ook zorgen voor schimmel. Dakgoten vol water en gebladerte vormen namelijk de ideale omgeving voor deze organismen om te gedijen. Ook muizen, ratten, muggen, bijen, kraaien en andere vogels leven graag in een dakgoot vol bladeren. Niet alleen het verwijderen van zowel schimmel als ongedierte kost geld, ook de schade die hierdoor veroorzaakt wordt loopt al gauw in de papieren. Problematisch, want verzekeraars kunnen je – als je de dakgoot niet schoonmaakt of onderhoudt – namelijk betichten van nalatigheid. Laat je de dakgoot echter periodiek reinigen en ontstaat er toch waterschade? Dan kan de gevolgschade wel vergoed worden vanuit je opstalverzekering. Lees echter de voorwaarden van je verzekering goed door om voor eventuele vergoeding in aanmerking te komen.