3 tips voor rozen snoeien en klimrozen snoeien

3 tips voor rozen snoeien en klimrozen snoeien

Wanneer je zoveel moeite hebt gedaan om jouw tuin zo mooi te krijgen, dan wil je er natuurlijk ook zo lang mogelijk van kunnen genieten. Dit kan gelukkig, maar je moet er wel wat voor doen. Zo wil je jouw rozen goed onderhouden door ze te snoeien, genoeg water en zonlicht te geven en de dode takken er tussenuit te halen.

Het kan zo zijn dat je niet weet wat je moet doen of dat je niet weet hoe je jouw rozen moet snoeien. Lees daarom verder en laat deze 3 tips jou helpen bij jouw rozen snoeien en klimrozen snoeien.

Gebruik de juiste spullen

Een van de eerste tips is dat je de juiste spullen moet gaan gebruiken. Zo wil je ervoor zorgen dat je een goede snoeischaar hebt die je alleen gebruikt voor de rozen. Zo voorkom je namelijk ziekten en blijven je rozen gezond.

Daarnaast wil je ook beschikken over speciale handschoenen. Hiermee bescherm je jezelf tegen eventuele doornen en kun je zonder gevaar voor infectie jouw rozen onderhouden.

Tot slot wil je beschikken over een hark. Met de hark zul je de takken en bladeren gemakkelijk kunnen verzamelen en zo eventuele ziekten voorkomen. Dit wil je wel meteen doen na het snoeien van je rozen, anders hebben de ziekten nog wel een kans om de rozen ziek te maken.

De allereerste snoei van de rozen

Jouw klimrozen snoeien en jouw rozen snoeien dient te gebeuren op een apart moment. Kijk daarom ook goed naar wat voor een roos jij hebt en zorg ervoor dat je in het juiste seizoen gaat snoeien.

Rozen kun je in het voorjaar al gelijk gaan snoeien. Hiermee kan de roos een basis laten groeien. Bij het snoeien van rozen is het overigens van belang dat je de tak net boven een oog afknipt.

Een klimroos snoeien zal net wat anders gaan. Je dient een klimroos namelijk de eerste 2 à 3 jaar niet te snoeien. Op die manier krijgt de klimroos een goed wortelgestel. Daarna kun je een klimroos snoeien in de maanden december en maart.

Tot de grond snoeien?

De derde tip is dat je rozen bijna tot de grond aan afsnijdt. Op die manier kunnen de rozen opnieuw blijven groeien en kun je er lang en optimaal van genieten. Je wilt de rozen tot zo’n 50 centimeter boven de grond snoeien.

Een klimroos dien je daarentegen niet tot de grond aan af te snoeien. Wanneer je een klimroos tot de grond aan snoeit, krijg je geen grote en volle plant, terwijl je dat juist wel wilt. Het enige wat je van een klimroos tot de grond aan af mag snoeien, zijn de slechte scheuten of de dode takken. De zijtakken van een klimroos mogen echter redelijk kort gesnoeid worden, namelijk tot op 2 ogen van de hoofdtak.