Het verkopen en terughuren van je woning: hoe werkt dat?

Het verkopen en terughuren van je woning: een optie waar nog niet veel mensen vanaf weten. Toch zijn er een hoop situaties waarin dit een perfecte oplossing kan bieden. Je ontvangt snel geld, maar hoeft niet te verhuizen. Hoe werkt dit precies en wanneer is dit een aantrekkelijke optie?

Hoe werkt het?

Het is een constructie waarbij je je woning verkoopt aan een huizenopkoper of vastgoedmakelaar, waarna je de mogelijkheid krijgt om deze bij dezelfde instantie weer terug te huren. Hierdoor hoef je geen tijd, moeite en geld te besteden aan een verhuizing. Je blijft in je eigen woning wonen, het enige verschil is dat je geen eigenaar meer bent. Hierdoor ben je ook niet verantwoordelijk voor bijvoorbeeld onderhoudskosten.

Vertrouwde omgeving

Zoals hierboven genoemd, is het grote voordeel van deze constructie dat je in je eigen, vertrouwde omgeving kan blijven. Dit kan vooral prettig zijn na een scheiding of relatiebreuk, zeker als je kinderen hebt. Er hoeft dan zo min mogelijk te veranderen, wat een hoop stress voor jezelf (en de kinderen) kan schelen. Verder hoef je voorlopig ook niet bezig te zijn met zaken als bezichtigingen en onderhandelingen. Door in je eigen woning te blijven wonen, krijg je wat tijd om eerst je eigen zaken te regelen.

Nieuw huis gekocht

Het kan ook zo zijn dat je een nieuwe woning hebt gekocht, maar daar nog geen sleutel van hebt gekregen. Dit komt vaker voor bij de koop van nieuwbouwwoningen, dan is de woning namelijk vaak nog in aanbouw. Door je  eigen woning te verkopen en terug te huren in plaats van een eigen tijdelijke huurwoning te zoeken hoef je maar één keer te verhuizen. Daarnaast hoef je je daarna geen druk meer te maken over de verkoop van uw huis; dat is dan al gebeurd.

Over geld willen beschikken

Er zijn verschillende situaties waarin je snel over je geld wil beschikken. Je wil bijvoorbeeld je pensioen aanvullen, een schenking aan je (klein)kinderen doen, of je hebt een droomreis gepland waar je geld voor nodig hebt. In andere woorden, je kan de overwaarde van je huis verzilveren en doen met dat geld waar je zelf zin in hebt.

Kortom, er zijn veel redenen waarom je je huis terug verkopen en vervolgens zelf terug zou willen huren. Ben je hier benieuwd naar, is het slim om eens contact op te nemen met een vastgoedexpert als Bagro Vastgoed. Het is belangrijk om te beslissen wat je belangrijk vindt, zoals een huurcontract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Dit is af te spreken met de vastgoedexpert, maar heeft wel invloed op bijvoorbeeld de verkoopprijs van je woning.